صبح روز پنجشنبه، 24 اکتبر 2024، پزشکان، پژوهشگران و دیگر مهمانان برجسته در هتل اسپیناس پالاس تهران گرد هم آمدند تا شاهد رونمایی رسمی از دستروسل، نخستین محصول درمان سلولی آلوژنیک ایران که برای اولین بار توسط سازمان غذا و داروی ایران در لیست دارویی کشور قرار گرفته است، باشند. این رویداد مهم نشاندهنده پیشرفتهای ایران در زمینه درمانهای سلولی است و الگویی برای منطقه محسوب میشود.
دکتر ناصر اقدمی، مدیرعامل شرکت تسکین، در این مراسم چشمانداز شرکت را برای فراهمسازی دسترسی به درمانهای پیشرفتهای همچون سلولدرمانی و ژندرمانی در ایران به اشتراک گذاشت. او که از چهرههای علمی در زمینه سلول درمانی است، از سرمایهگذار اصلی شرکت، آقای نظری، قدردانی کرد و بر تعهد تسکین به تبدیل پژوهشهای آکادمیک به کاربردهای درمانی قابلدسترس تأکید نمود. وی همچنین اعلام کرد که بهزودی محصول جدیدی از این شرکت برای درمان لوکمی، مبتنی بر فناوری سلولهای CAR T، معرفی خواهد شد.
دکتر اقدمی خاطرنشان کرد که تجاریسازی دستروسل با حمایت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری و سازمان غذا و داروی ایران ممکن شد. او توضیح داد که اثربخشی، ایمنی و موفقیتهای مداوم این محصول در آزمایشهای مستقل جهانی، زمینه ورود آن به فهرست دارویی ایران را فراهم کرده است. اکنون که تولید انبوه آن آغاز شده، دستروسل به زودی برای درمان بیماری پیوند علیه میزبان (GvHD) و دیگر بیماریهای التهابی چالشبرانگیز در دسترس متخصصان قرار خواهد گرفت.
پروفسور قانعی، رئیس بخش زیستفناوری و اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، نیز در این مراسم درباره اهمیت ایجاد محیطی برای توسعه درمانهای سلولی و ژنی صحبت کرد. او اشاره کرد که صنعت سلولدرمانی و ژندرمانی (CGT) ایران در حال حاضر در مسیر پیروی از روندهای جهانی است؛ بازاری که پیشبینی میشود تا سال 2032 به 34.56 میلیارد دلار برسد. پروفسور قانعی ابراز امیدواری کرد که ایران، با حمایت شرکتهای دانشبنیان فراوان خود، بتواند سهمی معنادار از این بازار رو به رشد را به دست آورد.
بخش علمی این مراسم شامل ارائههایی از سوی پروفسور اوله رینگدن و پروفسور بهنام صادقی از موسسه کارولینسکا در سوئد بود. آنها درباره مطالعات بالینی و پیشبالینی دستروسل صحبت کردند، به پرسشهای حضار پاسخ دادند و جدیدترین دستاوردهای تحقیقاتی را به اشتراک گذاشتند.
دکتر صادقی، رهبر علمی پروژه دستروسل، چالشها و موفقیتهای توسعه این درمان سلولی برای بیماریهای التهابی غیرقابل درمان را تشریح کرد. او توضیح داد که چگونه تیم او پس از 20 سال تلاش، به تولید محصولی دست یافت که مطابق با استانداردهای بینالمللی است و اکنون در فهرست دارویی ملی ایران به ثبت رسیده و از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مجوز IND برای مطالعات فاز 2 بالینی را دریافت کرده است. دستروسل، با ثبت چندین اختراع در ایران، ایالات متحده و سایر کشورها، بهعنوان یک نوآوری جهانی شناخته میشود.
دستروسل، بهعنوان نخستین محصول سلولدرمانی آلوژنیک ایران، نقطه عطفی در فناوری درمانهای سلولی برای ایران و منطقه محسوب میشود.
این مراسم با اهدای جوایزی به همکاران اولیه پروژه دستروسل، از جمله دکتر عباس حاجی فتحعلی، رئیس مرکز پیوند مغز استخوان دانشگاه شهید بهشتی، و دکتر حسین وطنپور از دانشکده داروسازی، به پایان رسید.